Kategóriák
kiadvány grafika

Többoldalas kiadványok tervezése, segédlet grafikusoknak

II. Használjunk rácsot

Ami igazán fontos a több oldalas kiadványoknál az a következetes elrendezés. Az első lépés, hogy létre kell hozni egy rácsot. A rács a barátod, és mindent ide kell elhelyezni. Segíteni fog az elemek elrendezésében és abban, hogy minden oda kerüljön, ahol lennie kell.

III. Az elhelyezés törvénye a dokumentumban

Hosszabb kiadvány tervezésekor az egyik legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani a következetesség.  (A művészeti kiadványok lehetnek kivételek ebből a szempontból, de a klasszikus kereskedelmi nem.) Gondolj egy regényre, egy magazinra vagy a dohányzóasztalokon heverő kiadványokra, mindegyik meglehetősen koherens tervezésű, nem igaz?
Annak érdekében, hogy egy kiadvány tartalma könnyen követhető és jól olvasható legyen, kell bizonyos fokú hasonlóság az oldalak között. Ez persze nem azt jelenti, hogy harmincszor ugyanazt meg kell ismételni, hanem, hogy a részletek pontosan passzoljanak az egészbe, amit elterveztél.

Képzeld el, ha pontokból állna az oldalszám így kéne megkeresned a 65. oldalt vagy, hogy az oldalszámok minden egyes lapon más sarokban lennének elbújtatva. Elég zavaró és bosszantó lenne nem? Tehát az oldalszámoknak mindig legyen egységes a stílusa és legyen mindig ugyanott, hogy senkit se zavarjon a tájékozódásban.
A többi elemnek is következetesnek kell lennie. Ha meg akarjuk tartani a koherens designt, akkor a szövegtörzsnek is ugyanolyannak kell lennie, nem lehet oldalanként más és más, kisebb-nagyobb méretű, vagy más típusú betűvel szedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük